Bonsai snoeien: zo doe je dat!

Bonsai snoeien

Het regelmatig snoeien van Bonsai is enorm belangrijk. Door Bonsai op de juiste wijze te snoeien krijg je de gewenste vorm in de Bonsai. Er zijn verschillende manieren van snoeien waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen snoeien voor onderhoud of snoeien voor de vorm en stijl van de Bonsai. In deze blogpost geven we je enkele tips om jou op weg te helpen. Lees snel verder.

Bonsai snoeien voor onderhoud

Snoeien voor onderhoud heeft als doel dat de vorm van de Bonsai behouden wordt. Vrijwel alle boomsoorten hebben de neiging om vanuit de top te groeien. De boom zal dan hoger worden. Echter is dat niet altijd de gewenste vorm bij Bonsai. Het is dus belangrijk dat je de boom regelmatig snoeit op de plekken waar je geen groei wenst. Maar hoe pak je dit onderhoud-snoeien aan?

Ten eerste raden we aan altijd het juiste gereedschap te gebruiken wanneer je Bonsai snoeit. Lees in deze blog meer over het gebruik van Bonsai gereedschap. Het snoeien voor onderhoud wordt meestal gedaan met een twijgschaar of een normale schaar. Wees niet bang om jouw Bonsai regelmatig te snoeien. Hierdoor zal je de boom dwingen om op andere plekken te groeien zoals in de binnenste delen van jouw Bonsai. Met sommige Bonsai bomen moet je iets voorzichtiger zijn. Dit zijn vooral coniferen en dennen. We raden aan om dit met de hand (nijpen) te doen.

Structureel snoeien van Bonsai

Wanneer je Bonsai in een bepaalde vorm wilt laten groeien is structureel snoeien erg belangrijk. Door bepaalde takken te verwijderen kun je de gewenste vorm aan jouw Bonsai geven. Denk voorafgaand goed na welke takken je wilt verwijderen. Snoei nooit zomaar een aantal takken zonder hier goed over na te denken. De keuze is logischerwijs onomkeerbaar en heeft een grote invloed op de uiteindelijke vorm van jouw Bonsai. We geven je een aantal tips om Bonsai structureel te snoeien.

 1. Tijd van het jaar. Ga voorafgaande na wanneer de beste tijd is om jouw Bonsai soort te snoeien. Per soort Bonsai kan dit verschillen. Doe dus eerst research voordat je begint!
 2. Gebruik gereedschap. Met structuur snoeien kan het zo zijn dat je vrij dikke takken wilt verwijderen. Hierdoor kunnen grote littekens op het hout ontstaan. Dit is natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Door het gebruik van een concaaftang knip je de tak af waarna je een holle inkeping achterlaat. Doordat de inkeping hol is, zal de boom mooier herstellen.
 3. Gebruik wondpasta. We raden aan om bij het verwijderen van dikkere takken een wondpasta te gebruiken. Hierdoor zal de wond op de Bonsai beter helen waardoor je uiteindelijk een mooier resultaat zal bereiken! Bekijk hier een aantal van onze wondpasta’s.
 4. Welke takken verwijderen? Wanneer je een beginner bent op het gebied van Bonsai kan het lastig zijn om te beslissen welke takken je wilt verwijderen. Een aantal takken die je zou kunnen verwijderen zijn: takken die de stam verbergen en takken met onnatuurlijke draaiingen. Zorg dat jouw Bonsai op ooghoogte staat als je deze gaat snoeien!

Meer informatie over Bonsai

We hopen je met deze informatie meer inzicht te hebben gegeven over de technieken en doelen van snoeien. Mocht je vragen hebben over Bonsai snoeien of in het algemeen over Bonsai, neem dan vooral contact met ons op. Bonsai Fagus helpt je graag!

Een reactie op “Bonsai snoeien: zo doe je dat!

 1. Hans Hazendonk zegt:

  goedendag,
  vorig najaar een Wisteria bonsai gekocht, heeft nu niet gebloeid.
  Groeit nu uitbundig maar ik wil de bonsai vorm behouden.
  Hoe deze te snoeien zonder de bloemknoppen voor volgend jaar te snoeien ?
  heeft u advies?

  met vriendelijke groet,

  Hans

Reacties zijn gesloten.